Breng cultuur naar je huiskamer

Sinds enige tijd ben je aan het huis gekluisterd door de coronamaatregelen. Niet alleen jij, maar heel België zit in hetzelfde schuitje. Dit zorgt ervoor dat alle bedrijven opeens een digitale stroomversnelling doormaken. Ook de cultuursector moet eraan geloven. Al de musea moeten hun deuren tot nader orde sluiten. Dit zorgt ervoor dat ook zij hun beste beentje voorzetten om toch maar het publiek warm te houden voor cultuur. Aan de hand van allerhande virtuele tours kan je allerhande musea bezoeken en genieten van cultuur in je eigen huiskamer. 

Een virtuele (digitale) tour wil zeggen dat je op je eigen computer, tablet of smartphone met een internetverbinding een rondleiding in een welbepaald museum kan volgen.
Het is een simulatie van een bestaande locatie samengesteld uit een reeks video’s soms aangevuld met enkele stilstaande beelden. Bij sommige zullen er andere multimedia-elementen zoals geluidseffecten, gesproken tekst, muziek, geschreven tekst, … toegevoegd zijn. 

De voordelen van deze virtuele bezoeken is dat je je niet hoeft te verplaatsen. Ben je wat slechter de been, geen probleem die trappen geraak je op met een simpele klik. Je hoeft niet aan te schuiven, niet om te gaan met drukte en je bent geen cent kwijt en hebt toch je kennis van cultuur een trapje hoger gebracht. Een ideale manier om de dagen in te vullen lijkt ons. 

Enkele pareltjes kan je hieronder terugvinden:

Van Eyck

2020 is het jaar van Van Eyck. Spijtig genoeg strooide het coronavirus roet in het eten en kunnen we de eerst volgende tijd niet genieten van de tentoonstellingen die opzet werden rond deze bekende Vlaamse kunstenaar. Maar niet getreurd, ook hierbij zijn er enkele websites dat een virtueel, digitale manier hebben uitgedokterd die je wat meegeeft over de werken van Van Eyck. 

Closer to Van Eyck is een website waar je op twee manieren kan kennis maken met Van Eyck. Je kan van heel dicht kijken naar zijn werken, zowel voor als na restauratie. Een klein nadeel is dat deze website volledig in het Engels is opgebouwd. 

Ook MSK Gent zorgt ervoor dat je de collectie van Van Eyck virtueel kan bekijken. Klik hiervoor hier. Je krijgt een greep te zien uit de topwerken uit de zalen en parels uit het depot van MSK Gent. 

Het groeningemuseum van Brugge opende zijn deuren om een dag later al terug te sluiten door de coronamaatregelen. Hun Van Eyck-expo kan je hier terug vinden. Aan de hand van tekst en film krijg je mee wat deze tentoonstelling inhoudt en kom je heel wat te weten over Van Eyck. 

Als laatste vind je op VRT nu een driedelige Canvasdocumentaire over de restauratie van het Lam Gods. Deze reeks kan je bekijken van zodra je inlogt op VRT Nu. Dit kan simpel door een account aan te maken, je geeft een e-mailadres op alsook een wachtwoord. Vanaf dan kan je steeds inloggen en series en documentaires van één, Canvas en Ketnet naar hartenlust bekijken. 

Het Riolenmuseum van Brussel

Bezoek het riolenmuseum van Brussel zonder je rubberlaarzen te moeten aantrekken. Via hier kom je terecht op de website. Waar je onderaan het virtuele bezoek terug vindt.
Eenvoudig door te klikken op het scherm kan je de verschillende belangrijke plekken van het riolenmuseum bewonderen in een 3D-beeld. Dit wil zeggen dat je, aan de hand van het gebruik van je muis op verschillende elementen kan klikken in de zalen om dit van naderbij te bekijken.
Je moet wel wat handigheid achterhalen met je muis maar eens je het onder de knie hebt, is het een zeer aangenaam bezoek. Interessant om te weten, voor je aan het bezoek begint. Heel wat zaken staan in het Engels uitgelegd maar wanneer je specifiek in een bepaalde zaal komt ga je 3 bollen (een gele, een blauwe en een paarse) tegenkomen. Deze bollen geven elk dezelfde uitleg maar in een andere kleur. Wil je de uitleg in het Nederlands, klik dan op de gele bol. Hier zijn meestal filmpjes aan toegevoegd. 

Een klein nadeel is dat wanneer je de panelen in het museum ziet staan, je hier niet voldoende kan op inzoomen om de uitleg te lezen. Een fysiek bezoek aan het museum zal nodig zijn om de gedetaileerde uitleg mee te krijgen. 

Opera Ballet Vlaanderen

Het opera Ballet gezelschap van Vlaanderen brengt de beste opera’s en balletten uit de afgelopen seizoenen naar jou toe. Op dit moment vindt je 5 voorstellingen terug op hun website.
Ze geven aan dat dit assortiment met tijd nog aangevuld zal worden. 

Breng dus zeker een bezoekje (door hier te klikken) en geniet van de mooie geluiden en beelden die opera en ballet met zich meebrengen.

Benieuwd naar nog andere musea? 

Op onderstaande websites staat een heel overzicht met allerhande musea waar een virtuele tour wordt aangeboden. 

 

 

 

 

Sitemap - Vief Provincie Antwerpen vzw 2017 - info.antwerpen  vief.be - Site door Faromedia