Een maand zonder alcohol, iets voor jou?

Wanneer je ouder wordt, reageert je lichaam niet meer op dezelfde manier op alcohol. Je lichaam verandert: lichaamsvet neemt toe en je hebt minder lichaamsvocht. Bovendien werken je lever en nieren minder goed en neemt je lichamelijke weerstand af. Doordat je lichaam meer tijd nodig heeft om alcohol af te breken, ben je sneller dronken, duren de effecten langer én heb je meer tijd nodig om te recupereren. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen hierdoor een impact hebben op je gezondheid en je functioneren. 
Diane (61 jaar) en Jos (62 jaar) zijn beiden recent gepensioneerd en getuigen over de betekenis van alcohol in hun leven.
 
Welke plaats kent alcohol in je leven?

Diane: Voor mij is alcohol gezelligheid. Ik kan echt genieten van de smaak van een glas wijn. Overdag drink ik nooit alcohol, maar ‘s avonds bij het eten drink ik wel elke dag één à twee glazen, afgewisseld met water. Als ik wegga met vriendinnen, starten we vaak met één à twee glazen cava. Bij aanvang van het diner drink ik nog één glas wijn, maar nooit meer. Ik bestel ook altijd water om tussendoor te drinken en naar het einde van de avond drink ik alleen nog maar water. 
Jos: Voor mij en mijn vrouw is dat gelijkaardig. Wij drinken ook voor de gezelligheid, en een glas wijn of bier is lekker natuurlijk. Alcohol drinken is bij ons echt een gewoonte, maar we drinken wel enkel ‘s avonds. Soms houden we het bij elk een glas, maar evengoed delen we een fles wijn. We weten wel dat het allemaal niet zo gezond is, maar het zit ingebakken in onze cultuur. Toch zijn er ook dagen waarop we niet drinken.
 
Welke invloed hebben vrienden of familie op jouw alcoholgebruik? 
Jos: Als je afspreekt met vrienden komt er automatisch alcohol bij kij- ken, maar ik ondervind geen druk. Als er iets wordt bovengehaald, wordt het wel leeggedronken. Is dat sociale druk? Ik weet het niet. Je moet jezelf niet meer bewijzen, dus je kunt wel ‘neen’ zeggen als je vindt dat het genoeg geweest is.
Diane: Ik denk ook dat anderen mij niet makkelijk onder druk kunnen zetten om te drinken. Als ik voor mezelf beslis dat het genoeg is, dan drink ik niet meer. Misschien was dat vroeger wel anders, toen we nog heel jong waren. Ik dring zelf ook nooit aan als bezoek niet wil drinken.
 
Ondervind je andere effecten van alcoholgebruik dan toen je jonger was?
Diane: Ik heb nooit veel gedronken, maar het stijgt nu veel sneller naar mijn hoofd. Ik heb sneller de indruk dat het genoeg geweest is. Na een tweede glas word ik moe en heb ik geen energie meer. Ik moet me dan extra inspannen om de afwas te doen of in de tuin te werken.
Jos: Ik merk ook wel dat het iets doet hoor, we slapen misschien wat minder goed. Vandaar dat we ook proberen af en toe alcoholvrije dagen in te lassen. Ergens zijn we er misschien meer mee bezig dan we zelf denken.
 
Heb je soms het gevoel dat ‘minder’ beter zou zijn?

Diane: Ja, zeker wel. Mijn streefdoel is om terug te gaan naar hoe het vroeger was: enkel in het weekend drinken. Zeker na twee glazen voel je dat je zowel geestelijk als lichamelijk weinig energie hebt.
Jos: Ik zou mij misschien soms wel fitter kunnen voelen. Vandaar dat we overdag niet drinken. Drinken is iets voor ‘s avonds.” 
 
Heb je ooit al eens geprobeerd om je alcoholgebruik te minderen?
Jos: We proberen af en toe minder te drinken. Het wordt ook aanbevolen, zoals in het nieuws of door ‘Tournée Minérale’. En de horeca biedt ook meer en meer alternatieven. Ik voel wel dat dat beter is. Je moet met alles matigen, hé.” 
Diane: Zeker na de feestdagen heb ik soms het gevoel dat het te veel geweest is. Dan drink ik een week niet. Daar ben ik dan wel fier op. Een langere periode niet drinken, heb ik nog niet gedaan. Ik heb bijvoorbeeld nooit meegedaan met ‘Tournée Minérale’, een maand zonder alcohol, maar ik zou het wel eens willen proberen om mezelf te testen. Kan ik het? Ik wil de uitdaging in februari 2020 in ieder geval aangaan.
(het hele interview met Diane en Jos vindt je door hier te klikken en een proefnummer van Courant aan te vragen) 
 

Tips voor een glas ‘minder’ 

Omdat je meer vrije tijd hebt, grijp je misschien sneller naar een glaasje alcohol. Stilstaan bij je alcoholgebruik wil niet zeggen dat je moet inleveren op het genot van een glas. Volgende tips helpen: 
  • Wissel een glas alcohol af 
met minstens één alcoholvrij 
drankje. 

  • Drink niet als je met de 
wagen bent. 
  • Neem deel aan activiteiten waar alcohol niet de rode 
draad hoeft te zijn. 

  • Haal minder grote hoeveelheden alcohol in huis. 

  • Zorg voor een lekker aanbod 
non-alcoholische drankjes in huis.

  • Experimenteer. Ga op zoek naar receptjes en maak een lekkere limonade of mocktail (alcoholvrije cocktail). 
  • Doe mee aan ‘Tournée Minérale’ en drink één maand geen alcohol. Of kies een andere alcoholvrije maand uit. 
  • Drink je liever geen alcohol? Vertel je gezelschap dat je dat doet voor je gezondheid. Dring zelf niet aan als je gezelschap ook liever geen alcohol wil drinken. 

Meer info en deelnemen: www.tourneeminerale.be 

 
 

Sitemap - Vief Provincie Antwerpen vzw 2017 - info.antwerpen  vief.be - Site door Faromedia