Week van de vrijwilliger

Ieder jaar wordt tijdens de week van de vrijwilliger ‘De vrijwilliger’ in de kijker en in de bloemetjes gezet. Maar wie is ‘De vrijwilliger’? Voor Vief is ‘De vrijwilliger’ elke persoon die zich verbonden voelt met onze vereniging en zich zonder moeite, zonder gezucht en gesteun inzet voor bepaalde acties of activiteiten, groot of klein. 

Het vrijwilligerswerk wordt vaak aanschouwd als een groot engagement, waaraan je veel tijd besteedt. Ook wordt het vaak weergegeven als ‘eens je ermee begint, hang je eraan vast’. Het is niet iets vrijblijvend, van korte duur. 

Bij Vief is dit niet zo. Wij aanschouwen iedereen dat ook het kleinste werkje even overneemt van iemand anders om een activiteit te laten slagen als een vrijwilliger. In onze klassieke structuur van afdelingen hebben we de voorzitter, secretaris, penningmeester die heel veel voor de lokale, en soms ook regionale, werking betekent. Zonder hen, zouden er helemaal geen activiteiten georganiseerd worden. Dus eerst en vooral willen we hen in de bloemetjes zetten. Hen bedanken voor het dagdagelijkse werk dat ze verrichten. BEDANKT!

Maar daarnaast zijn er nog zoveel meer Vief-leden die vrijwilligerswerk doen maar het misschien zo niet benoemen of aanschouwen. Misschien ben jij wel die persoon die voor iedere activiteit 2 of 3 mensen meeneemt zodat ze toch kunnen participeren? Of ben je iemand die meteen recht springt om mee te helpen met koffie rondbrengen? Ben je wat vroeger aanwezig om mee te helpen de tafels klaar te zetten? Blijf je net dat tikkeltje langer om de zaal mee op te ruimen? Breng je het programma van de lokale afdeling naar je vrienden, kennissen of buren? Maak je nieuwjaars- of verjaardagskaarten voor leden van de vereniging? Zorg jij dat er wat berichten over je vereniging via lokale en sociale media verspreid worden? Ga je naar vergaderingen van andere verenigingen of van de gemeente? …. 

Het aantal taken dat een persoon kan uitvoeren is oneindig. Vief aanschouwt al de mensen die de voorgaande, en nog veel meer, taken uitvoert zonder morren, zonder vergoeding, zonder het gevoel ‘dit moet’ als vrijwilliger. 

Al deze mensen zorgen er samen voor dat de activiteit kan doorgaan, dat er een aangename sfeer wordt gecreëerd, dat mensen geïnformeerd worden, dat iedereen die wil deel kan uitmaken van de Vief-gemeenschap, … kortom er wordt gezorgd voor een echte Vief-identiteit. 

We zeggen het misschien te weinig, maar tijdens deze week van de vrijwilliger willen we AL onze vrijwilligers in de kijker zetten. Willen we iedereen bedanken voor hun bijdrages en willen we vooral buigen voor al deze inzet en onze waardering kenbaar maken. 

BEDANKT! Doe zo voort, we hebben jullie vrije inzet hard nodig. We vormen samen een mooie Vief-gemeenschap die groeit, bochten maakt en uitbreidt. De komende jaren hopen we verder op jullie inzet en steun te mogen blijven rekenen om VIEF verder op de kaart te zetten. 

Lotte Dierkens
Stafmedewerker 

 

Sitemap - Vief Provincie Antwerpen vzw 2017 - info.antwerpen  vief.be - Site door Faromedia